Виртуалните валути, като биткойнът, показват ясни признаци на ценови балон

...
 Виртуалните валути, като биткойнът, показват ясни признаци на ценови балон
Коментари Харесай

ЕС предупреди за ценови балон при криптовалутите

 Виртуалните валути, като биткойнът, демонстрират ясни признаци на ценови балон и потребителите им могат да изгубят всичките си средства с тях. Това предизвестиха в общо изказване финансови регулатори от Европейския съюз, представени от организация Ройтерс.
Биткойнът, който е една от най-добре познатите криптовалути, увеличи цената си близо 1000 пъти през 2017 година, само че към този момент загуби съвсем половината единствено от началото на тази година на фона на продължаващите апели за засилен надзор върху този тип активи.

Според регулаторите – Европейския банков орган, Европейския орган за скъпите бумаги и пазарите и Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно обезпечаване, виртуалните валути са извънредно рискови. Те също по този начин са несъответствуващи за потребление в капиталови, спестовни ли пенсионни артикули, се споделя още в изказването. 

В него се прецизира също, че информацията за потребителите, които желаят да купят виртуални валути, е „ в множеството случаи непълна, сложна за схващане, не разкрива риска по съответния метод... и затова може да бъде подвеждаща “.

„ Виртуални валути, като биткойнът, са обект на рискова волатилност на цените и демонстрират ясни признаци за ценови балон, като потребителите, купуващи рискови капитали, би трябвало да са наясно, че съществува огромна опция да изгубят огромни суми или даже всички свои средства “, обявиха още европейските управляващи.

Биткойнът, както и други сходни валути като рипъл, лайткойн и етер, не са подкрепени от централна банка и търговията с тях не е контролирана от европейското законодателство.

Трите служби също по този начин припомниха, че всяка загуба на средства или тяхната кражба поради хакерски атаки няма да бъде покрита от национални схеми за отбрана.

В изказването си регулаторите показват също, че някои пазари на криптовалута са имали съществени оперативни проблеми. „ По време на тези разстройства потребителите нямаха опция да купуват или продават рискови капитали и понесоха загуби поради съмнения на цената през този интервал “, обявиха още те.
По публикацията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР